Friday, December 10, 2010

RAHSIA MINDA !

Para pakar otak dan pembelajaran kini mengakui bahawa otak kita berfungsi dari dua bahagian iaitu otak kiri dan otak kanan. Untuk belajar dengan cemerlang, kita haruslah menggunakan kedua-dua bahagian otak kita. Kerjasama antara otak kiri dan otak kanan disebut sebagai TOTAL LEARNING. Inilah rahsia minda seseorang pelajar yang cemerlang.Teknik menggerakkan otak kiri dan otak kanan serentak.

Pelajar dinasihatkan untuk mengamalkan teknik-teknik ini pada setiap masa sebelum mentelaah pelajaran. Teknik-teknik berkesan ini mengambil masa selama lebih kurang 15 minit sahaja.Teknik 1:- Otak kanan mengawal bahagian kiri badan manakala otak kiri mengawal bahagian kanan badan.

- Anda hendaklah menggerakkan kedua-dua bahagian badan anda.

- Ini akan menggerakkan 'enjin' otak anda!Teknik 2:- Baring atas katil atau lantai.

- Tenangkan diri.

- 'Stretch' seluruh badan anda serentak, iaitu seolah-olah anda sedang berkembang ke semua arah.

- Apabila berasakan diri anda cukup 'tegang', lepaskan tekanan itu sambil berkata 'aah!'

Lakukan sebanyak 3 kali.

Teknik ini akan memberikan tenaga pada keseluruhan badan anda dan menyegarkan minda anda. Ini akan membolehkan anda mula mentelaah pelajaran dengan lebih selesa dan mudah memahami segala ilmu yang diterima.Teknik 3:- Pejamkan mata perlahan-lahan.

- Tumpukan perhatian anda pada bahagian tengah bulu anda.

- Bayangkan ada sebatang lilin di dalam kepala anda.

- Bayangkan yang lilin ini bercahaya dan menyinari segala kegelapan dalam otak anda.

- Lakukan amalan ini selama 3 minit.

- Teknik ini akan membantu menyatukan kedua-dua bahagian otak anda. Otak kanan dan otak kiri bertemu di bahagian tengah kepala iaitu di bahagian antara kedua bulu kening anda.Teknik 4:Baca saranan-saranan ini dan ucapkannya sebelum anda memulakan apa-apa pembelajaran. Ini akan memudahkan anda menghadapi kesulitan-kesulitan dalam sebarang topik yang sedang dipelajari. Sila pilih saranan yang anda rasakan paling sesuai dengan perasaan anda. Baca dalam hati beberapa kali.

Contoh:

"AKU BIJAK, AKU PANDAI. AKU BOLEH INGAT APA SAHAJA YANG AKU BELAJAR.""SUBJEK INI MUDAH. AKU SUKA SUBJEK INI. AKU PASTI BERJAYA DALAM SUBJEK INI.""MATEMATIK SANGAT MENYERONOKKAN. AKU CINTAKAN MATEMATIK. AKU BOLEH SELESAIKAN SEMUA MASALAHNYA."BAHASA INGGERIS SANGAT PENTING. AKU BOLEH MENDAPAT BANYAK FAEDAH BELAJAR BAHASA INGGERIS. BAHASA INGGERIS MUDAH. AKU BOLEH FAHAMINYA.Baca saranan pilihan anda sehingga sebati dengan jiwa anda. Bacalah beberapa kali sebelum memulakan pembelajaran. Anda boleh reka saranan sendiri mengikut subjek-subjek yang susah.Saranan-saranan ini akan membantu keyakinan anda dalam keupayaan anda berjaya dalam peperiksaan. Minda seseorang pelajar yang cemerlang mempunyai keyakinan terhadap kebolehan diri sendiri. Kebolehan anda selama ini terpendam, Sekaranglah masanya. Bangunkan kebolehan anda.Yakin Boleh!!!

ta taw nk dsplay pew kt cni...=.=' hpe input yg dberi brfaedh t0wk k0wg;;; aq p0n x cbe agi..s0,mri kte sme2 mncbe !!! ^__^

3 comments:

  1. http://syg94.blogspot.com/ ingin menjemput anda untuk menjadi penulis di sana.. silah tuliskan pos ini disana.. boleh??

    ReplyDelete
  2. beri nama ringkas dan emel blogger
    (bgtaw sy kat fb nnt)

    ReplyDelete